Tämä sivusto on luotu median ilosanoman levittämiseksi. Siksi onkin tärkeää, että esittelemme lukijoillemme heti kättelyssä, mitä media oikeastaan tarkoittaa. Jokainen meistä näkee päivittäin mediaa ja tulee ainakin alitajuisesti sen vaikuttamaksi. Suurin osa myös käyttää tietoisesti jotakin median kanavaa joka päivä. Läheskään jokainen ei kuitenkaan edes tiedosta, kuinka laaja käsite media on ja mitä kaikkea se pitää sisällään. Siksi olemmekin tähän artikkeliin koonneet lyhyen oppimäärän artikkelin siitä, mitä media tarkoittaa.
Mitä on media?
Medialla tarkoitetaan lyhyesti sanottuna viestin välittäjiä sekä viestintäkanavia. Toisinaan medialla voidaan tarkoittaa myöskin niin sanottua massamediaa eli toisin sanoen joukkotiedotusvälineitä, jotka ovat myös osa mediaa. Lisäksi media sisältää käsitteenä myös suurimmalla osalle tutun sosiaalisen median, jota suuri osa meistä hyödyntää jopa päivittäin. Sanaa media käytetään usein varsin monimuotoisella tavalla ja eri yhteyksissä sillä voidaan tarkoittaa hieman eri asioita.
Toisinaan medialla voidaan tarkoittaa vain yleisesti viestinnän kenttää, kun taas joskus sillä voidaan tarkoittaa esimerkiksi tiettyä viestintää kuten radiota, sanomalehtiä ja televisiota, tiettyä viestin muotoa kuten kuvaa, ääntä tai tekstiä ja toisinaan taas jopa yksityistä mediaan liittyvää hanketta tai vaikka yritystä. Joskus medialla voidaan tarkoittaa myös viestintään käytettyä välinettä tai vaikkapa tallennetta. Kun puhutaan yleisesti mediasta, viitataan yleiseen modernin kaltaiseen välilliseen vuorovaikutukseen medioituneena versiona, joka eroaa perinteisestä suorasta ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta.
Toisin sanoen media on siis varsin laaja käsite, jolla voidaan asiayhteydestä riippuen tarkoittaa monia eri asioita. Mediaa ovat perinteisesti tuottaneet esimerkiksi journalistit ja tuottajat, mutta nykyään median kenttä on niin laaja, että kuka tahansa voi tuottaa sinne sisältöä. Todennäköisesti sinäkin olet ainakin joskus tuottanut mediaan sisältöä. Se voi olla esimerkiksi kuvan lataamista sosiaalisen median tilille, päivityksen tekemistä tai vaikkapa oman laulukappaleen lataamista omaan profiiliin. Myös toisen ihmisen mediatuotteen alla tapahtuva aktiviteetti on median tuottamista. Jos siis kommentoit vaikkapa ystäväsi kuvaa sosiaalisessa mediassa, tulet samalla myös itse tuottaneeksi sisältöä mediaan. Mediaa voidaan laajasti käyttää esimerkiksi vaikutuskeinona juuri sen kattavuuden vuoksi.