Internetin kasvattaessa rooliaan on alettu puhua yhä enemmän medianlukutaidosta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa kykyä tunnistaa mediasta eri tekstin tyylilajeja ja suhtautua niihin asianmukaisella tavalla: mainos on eri asia kuin uutinen, vaikka ne näyttäisivätkin toisiltaan. Lisäksi niiden päämäärä on hyvin erilainen. Kriittinen median kuluttaja osaa suhtautua mediaansa kriittisesti myös silloin, kun se tuntuu oikealta tai mieluisalta.
Käsittelemme tässä artikkelissa medialukutaidon perusteita. Tulet huomaamaan, ettei kyseessä ole mitään rakettitiedettä, vaan ihan sillä kuuluisalla maalaisjärjellä pohdittavia asioita.
Mediat ovat bisneksiä
Tämä voi tulla hieman shokkina, mutta median tehtävä on tehdä voittoa aivan kuten minkä tahansa muunkin yrityksen. Voittoa kääritään niin tilaajien maksuista kuin mainostuloistakin. Varsinkin tämä jälkimmäinen on johtanut siihen, että mediat tuovat esille usein negatiivisia, paisuteltuja tai tiettyyn henkilöön meneviä uutisia. Näiden mukanaan tuomat isot klikkausmäärät tuovat mainostuloja mediatalolle.
Varsinkin englanninkielisessä mediamaailmassa tulee myös pitää aina mielessä, että jokaisella mediatalolla on yleisönsä, joka odottaa uutisia ja keskusteluja tietyistä aiheista ja tietystä näkökulmasta. Suomessa markkinat ovat kielisyistä niin pienet, ettei puolueiden kustantamia lehtiä lukuunottamatta mediataloilla ole varaa valita jotain tiettyä poliittista kantaa.
Ohjeita lukijalle
Miten sitten vältellä eri medioiden välittämiä mielipiteitä? Jos kaikilla medioilla on jokin tietty kanta, niin mistä tämän kannan saa selville ja mistä sitten saa objektiivisia uutisia?
Päätoimittaja edustaa lehden kantaa
Mikäli sinua kiinnostaa lehtesi kanta ja näkökulma, kannattaa aloittaa lukemalla lehden pääkirjoituksia. Ne ovat lehden päätoimittajan kirjoittamia ja niiden tulee siksi olla lehden kannan mukaisia. Osa lehdistä myös ilmoittaa oman kantansa joko verkkosivuillaan tai sitten lehdessä.
Vertaile
Lehdistö tuppaa kirjoittamaan melko samoista asioista, mutta eroja on varsinkin siinä, miten reaalimaailman tapahtumia analysoidaan lehtien palstoilla. Kriittinen lukija osaa siirtyä pois omalta mukavuusalueeltaan ja tutkia, miten samasta asiasta kirjoittavat muut mediat – vai kirjoittavatko mahdollisesti ollenkaan.
Monipuolista
Huolehdi siitä, että mediankulutuksesi on monipuolista. Kun luet samasta asiasta useammasta mediasta on helpompi hahmottaa, mitkä kohdat tekstistä ovat uutista ja mitkä toimittajan omasta kynästä. Monipuolistamista auttaa myös vieraskielisen median seuraaminen, minkä lisäksi myös kielitaitosi kohenee verkkaisesti.